Hvordan skabes investeringsideer?

Ideer til gode investeringer kan opstå, uanset hvor man befinder sig. Eksempelvis så jeg på et tidspunkt en dokumentar, der handlede om, hvordan superbrands tilrettelægger deres markedsføring, så vi køber deres produkter. Dokumentaren fik mig til at skrive artiklen Searching For Opportunities In Luxury Goods, og blev et udtryk for, at det er muligt, at finde inspiration til nye investeringer fra stort set alle steder.

Dette indlæg bliver derfor en gennemgang af de kilder, som jeg regelmæssigt anvender til at finde ny investeringsideer.

Stock Screeners

Stock screeners er et åbenlyst valg til at finde nye selskaber at investere i. Der findes et væld af screeners, men kvaliteten af disse varierer. Ofte har hver enkelt screener sine fordele og ulemper, og det kan derfor være vanskeligt at finde den rigtige, der netop passer til ens behov. Af nævneværdige screenere findes:

Uncle Stock

Morningstar

Google Finance

Yahoo! Finance

FinViz

Personligt bruger jeg hovedsageligt Uncle Stock, Morningstar og FinViz. UncleStock er klart den bedste stock screener, som jeg endnu har fundet, da den tilbyder utroligt mange metrics og lande, hvilket sjældent er set for en gratis screener. FinViz er et godt alternativ, men indeholder ikke ligeså mange metrics eller lande. Morningstar er meget brugbar, særligt hvis man køber et premium abonnement. Her kan der screenes på baggrund af Morningstars ratingsystem, hvilket hurtigt giver en række potentielle value-aktier.

En screener er dog kun brugbar, hvis man ved, hvad man skal søge efter. Igen er Uncle Stock fremragende, da den har en række pre-definerede screens, som blandt andet omfatter Graham, Lynch, Greenblatt og Piotrosky.

Uncle Stock, Greenblatt Score
Uncle Stock – Greenblatt Score

Herudover er det selvfølgeligt muligt at bygge sin egen screen, hvis man eksempelvis er på jagt efter nano- eller micro caps. Her anvender jeg indledningsvist en følgende metrics: market cap < $150M, D/E < 0,7, P/E > 0. Foruden de tre metrics udelades selskaber i den finansielle sektor, natural ressources samt kinesiske aktier, der er registreret på amerikanske børser. Sammenlagt giver disse metrics en bred skare af virksomheder, som kan indsnævres ved at sortere efter FCF yield, operating earnings yield, D/E, omsætnings vækst, P/S mv. Når jeg har fundet et selskab, hvis metrics ser interessante ud, er næste trin at lære mere om virksomheden via Seeking Alpha, Morningstar eller lignende.

Af andre interessante screens og elementer, der kan inddrages, er:

 • 52 week lows
 • P/B, PEG, P/S < 1
 • EV/EBIT, P/FCF < 10-15
 • Gross margin > 50 %
 • ROA, ROE, ROIC mv. > 15 % (kan nedsættes til 10 %, hvis brugt i en bredere screen)
 • Revenue og EPS growth > X % sidste 1-3 år

Stock screeners er et uundværligt værktøj til at skabe nye investeringsideer. Man skal dog huske, at de data der anvendes er historiske, hvorfor det er nødvendigt at se nærmere på selskabernes fremtid, evt. i form af guidance for året, for at afgøre, om selskabet er interessant eller ej.

Insidertransaktioner

Studier har vist, at signifikante insiderkøb er en god indikator for, om et selskab er undervurderet. Jeg tjekker mindst insiderkøb en gang om måneden, og har igennem denne metode fundet mange interessante selskaber. Nedenstående screenshot er taget fra siden Openinsider.com, som er den eneste, jeg anvender.

Openinsider.com - Top Purchases

Der er mange elementer på Openinsider, som man kan lede efter. Eksempelvis kan man holde øje med såkaldte “guruer” (se billedet), der køber stort ind, derigennem få nye ideer. Foruden guruer kan man holde øje med følgende ting:

 • Direct purchases – Se altid kun på transaktioner, hvor insideren for egne midler har købt direkte på markedet, da såkaldte grants ikke er en god indikator. “Direct purchases/transactions” kan tilvælges på Openinsider.
 • Insiderkøb skal være signifikante. Det er selvfølgelig relativt, om et køb er signifikant eller ej, og det kan derfor være til stor gavn at sammenligne eksempelvis CEO’ens løn med transaktionsbeløbet. Hvis beløbet blot udgør en fraktion af lønnen, kan det ikke siges at være signifikant. Jeg ser gerne efter køb, der minimum er på $20.000-$30.000 (dog afhængig af selskabets størrelse)
 • Køber CFO’en? – Studier har vist at CFO-insiderkøb er en god indikator for, om at selskab er undervurderet. CEO-køb er knap så god en indikator. Generelt er det dog nødvendigt, kun at medtage insidere, der er tæt på ledelsen i sine søgeresultater.
 • Gentagende køb – Hvis eksempelvis en fond gentagende gange køber aktier i et bestemt selskab, kan det være et tegn på, at de ser noget, som markedet ikke gør. Det kan derfor være fordelagtigt, at finde ud af “hvad de ser”, ved at researche selskabet og samtidig se på fondens overordnede strategi. Hvis fonden eksempelvis investerer i small cap value-aktier, er det sandsynligvis, en sådan du har fundet. Foruden dette, kan gentagende køb fra andre selskaber indikere, at et overtagelsestilbud er på vej, eller i hvert fald i støbeskeen. Dette særligt hvis aktieposten øges kontinuerligt over en periode.

Insiderkøb er en god kilde til nye investeringsideer, men man skal dog forholde sig kritisk og foretage sin due diligence som normalt. En note til insidertransaktioner er, at insidersalg ikke nødvendigvis er en dårligt ting, da man ikke kan kende insiderens begrundelse for salget. Der er derfor som udgangspunkt ingen grund til, at sælge sin position, blot fordi en insider gør det, men det kan dog være en god idé, at gennemgå sin analyse en ekstra gang.

Kapitalforvaltere – Fonde, Institutioner Og Guruer

Hvis man finder en kapitalforvalter, der matcher ens egen investeringsfilosofi, kan forvalterens portefølje være en kilde til inspiration. Det kan være en god idé, at finde eksempelvis 10 forvaltere, der specialiserer sig i forskellige virksomhedstyper, såsom high growth, growth at a reasonable price (GARP), nano-, micro-, small-, mid- og large cap, eller har specialiseret sig inden for bestemte industrier. Jeg følger eksempelvis The Royce Funds, som har specialiseret sig i small cap selskaber.

En måde at finde nye kapitalforvaltere på er, at tage udgangspunkt i et selskab som man kender og ved passer til ens filosofi. Dernæst kan man via Morningstar se efter hvilke fonde, der har en position i selskabet.

Morningstar Fund and Institution Ownership
Morningstar Fund and Institution Ownership

Dette er rigtigt god metode, da man tager udgangspunkt i et selskab man kender, og som passer til ens filosofi, og dernæst finder ligesindede kapitalforvaltere, der sandsynligvis har andre selskaber i deres portefølje, som kan være ligeså tiltalende. Det kan dog i visse tilfælde, være nødvendigt med et premium abonnement hos Morningstar, for at opnå adgang til hele forvalterens portefølje.

Ovenstående gælder også for søgen efter guruer. Whalewisdom er et ganske godt valg til at søge efter de såkaldte 13-F filings, som er et dokument, der indeholder hele eller dele af kapitalforvalternes portefølje. Af nævneværdige guruer er blandt andet:

The Baupost GroupPershing Square Capital Management – Third Point LLC – Loeb Partners Corp – Aquamarine Capital Management LLCWunderlich Capital ManagementSoros Fund Management LLC –  Carl IcahnGreenlight Capital Inc – Bridgewater Associates –   Fairholme Capital Management LLC

… og mange flere. Det kan være meget lærerigt, at sætte sig ind i eksempelvis Buffetts tankegang og derefter se nærmere på de selskaber han har investeret i. På denne måde kan man komme til at “se hvad han ser”, hvilket sætter en i stand til at finde lignende selskaber.
Afrunding

Foruden ovennævnte metoder findes der mange andre. Det er dog ikke altid, at internettet og dets værktøjer er den bedste fremgangsmetode, da den virkelige verden også kan være kilde til inspiration. Bemærk eksempelvis hvilket firma der leverer maskiner til din praktiserende læge, se på den rulletrappe du står på i indkøbscenteret, eller overvej, hvorfor alle pludseligt går i Nike Free sko. En investor der forstår, at selskaber er mere end blot en ticker og en aktiekurs, er milevidt foran sine medinvestorer.

5 kommentarer til “Hvordan skabes investeringsideer?

 1. Super indlæg – fedt med noget inspiration.

  Hvordan har du det med volume på en investering? Jeg tænker her i forhold til micro-caps mv., – her oplever jeg nogle gange enormt lav volume, ikke overraskende, men stadig noget man bør forholde sig til da det øger risk igennem manglende liquidity. Screener du så også aktier på baggrund af volume eller er det noget du ser bort fra?

  • Hej Kenni,
   Illikviditet udgør i sig selv ikke en risiko, men stiller større krav til investoren, da denne skal kunne tåle voldsomme udsving i kursen. Desuden skal man være sikker i sin analyse og intrinsic value.
   I screens tilføjer jeg for det meste et volumekrav for at undgå de mest illikvide aktier. Dette mest af alt fordi, det kan være vanskeligt at etablere en meningsfuld position. Uden at være sikker mener jeg, at det er omkring 50.000, jeg anvender i volumekrav.

   Mvh

   Kristian

 2. Hej Kristian

  Rigtig god blog først og fremmest :).

  Nu har jeg brugt hele min søndag – ja jeg har ikke noget liv – på at tilegne mig know how om den amerikanske dollar og hele currency crashet, som forventes at lure efter ca. 40 år uden nogen currency correction. Jeg kan henvise til utallige artikler både på SA og andre investeringssider, som omtaler problemet. Alt med måde, så dommedagsprofeterne ikke tager overhånd, I know. Der er dog basalt og logisk set “trykt” alt for mange penge pga. deflationsrisici, og der er “trykt” så mange penge grundet dette, at kun en lav velocity holder inflationen nede pt. Svaret på alle samfundets problemer er QE (ekspansiv penegepolitik), og det vil unægteligt skabe en reaktion på et tidspunkt. Der er også en grund til, at guldpriserne har holdt sig på et ok højt niveau på trods af en nuværende rekord høje og massive shortening.

  Jeg kunne egentlig godt tænke mig at høre din mening om, hvordan det efterlader en value investor? Hvordan forholder man sig til en korrektion, på måske 30-50 % og en mulig kommende valutakrise? Er det at vente til det sker, hvis det gør, og købe billigt op, eller er det at bevare sine sunde investeringer og være 90 % i aktier stadigvæk, på trods af forestående truende risici?

  PFT.

  Mvh . Mathias

  • Hej Mathias,

   Det er et rigtig godt spørgsmål, som relaterer sig direkte til det at være value investor.
   I bund og grund vil der altid være risiko i markedet, hvad enten det er en potentiel valutakrise, gældskrise eller andet. Howard Marks skriver i sin bog The Most Important Thing, at man som investor skal afholde sig fra at forudsige et crash eller en krise, og i stedet blot anerkende, at det er umuligt at spå om fremtiden. Ja, en valutakrise er en mulighed, men vil det ske? Ingen ved det. Vil det kinesiske aktiemarked forårsage en ny krise? Ingen ved det. Problemet er, at hvis man konstant forventer en ny krise, som måske aldrig sker, vil man gå glip af eventuelle stigninger i mellemtiden. Disse stigninger kan typisk i en hvis grad modsvare eventuelle fald, såfremt man ikke har købt for dyrt.

   Når man anerkender, at man ikke kan spå om fremtiden, giver det investoren mere energi og tid til at fokusere på hvad man faktisk ved. Value investorens opgave er derfor, at finde virksomheder, som handles under deres reelle værdi – uanset markedets bevægelse og fremtid. Det er netop derfor, det er vigtigt med en langsigtet tidshorisont, da aktiemarkedet på sigt er stigende.

   Så svaret er, at holde det simpelt og ikke forsøge at anticipere udviklingen i en kompleks verden, som ikke kan forudsiges. I stedet er ens energi bedre brugt ved at finde sunde virksomheder med langsigtet potentiale, der handles under deres reelle værdi.
   Jeg kan virkelig anbefale Howard Marks’ bog, der er utrolig anvendelig og tankevækkende.

   Go’ sommer!

Skriv et svar

%d bloggers like this: