Investering versus spekulation

Som et af de første indlæg på bloggen mener jeg, at det er hensigtsmæssigt at afklare, hvad begrebet investering omfatter og i særdeleshed ikke omfatter.

Dette virker måske banalt for den erfarne investor, som på sine vise år muligvis har glemt, på hvilken præmis han startede med at investere. Kan han med overbevisende stemmeføring og uden bæven og tøven sige sig fri for aldrig at have ageret på et “aktietip”? Kan han sige, at han aldrig har købt en aktie på baggrund af et rygte om et nærtstående overtagelsestilbud? Næppe. I hvert fald ikke i sine uerfarne år.

For sandheden er vel, at vi alle på et eller andet tidspunkt har deltaget i en form for spekulation. Vi deltager jo trods alt i aktiemarkedet for at blive mere formuende, så hvorfor skulle vi ikke spekulere, hvis det kan hjælpe os til at blive rigere hurtigere? Hvorfor tage den svære og tidskrævende vej til rigdom når man kan tage den lette og hurtige?

Det er menneskets natur (og forbandelse) at vælge vejen med mindst modstand, hvorfor de fleste personer vælger den sidstnævnte vej. Det er simpelthen for svært, for kedeligt og for tidskrævende at investere på baggrund af fakta og viden, når muligheden for kortsigtet gevinst ligger lige for næsen af én, og ikke kræver nogen speciel indsigt eller indsats. Det er menneskets natur og forbandelse.

Realiteten er dog, at det er nødvendigt at vælge den svære, kedelige og tidskrævende vej til rigdom. Daytraderen, der ser på sine grafer og venter på at de “fortæller ham noget”, vil nok være uenig. Hvorfor i alverden skal man dog tage sig tiden til at lære de  selskaber man investerer i at kende, når man kan profitere på at forudsige aktiekursens bevægelse baseret på en række tekniske indikatorer?

Svaret er enkelt. Aktiekurser bevæger sig på kort sigt arbitrært, hvorfor de ikke kan forudsiges. Sandsynligheden for at forudsige aktiekursens retning er alt andet lige den samme som at forudsige udfaldet af et møntkast. Op eller ned. Plat eller krone. 50/50.

Mange indser det måske ikke, men det er de odds, de møder, når de gætter på om en kvartalsrapport vil overraske, om et nyt medikament vil blive godkendt eller om virksomheden bliver overtaget eller ej. Mange rationaliserer, at det er overvejende sandsynligt, at kvartalsrapporten vil overraske, og er derfor villige til at påtage sig risikoen for, at den ikke gør. Men reelt set eksisterer der kun to udfald: overraskelse/ingen overraskelse. Godkendt/ikke godkendt. Overtagelse/ingen overtagelse. 50/50.
Dette er spekulation. Spekulation er når man tilsidesætter fundamental analyse baseret på fakta, og erstatter det med håb, gæt, tro og gambling. Spekulation er ofte direkte sammenlignelig med gambling, hvilket eksemplificeres ved handel med binære optioner. Måske husker I TV-reklamen, der opfordrer til handel med binære optioner med ordene “investér i binære optioner med en investeringshorisont på ned til 30 sekunder”. Ordene burde ændres til spekulér og spekulationshorisont. Det har intet med investering at gøre.

Spekulation er kort sagt villigheden til at påtage sig overgennemsnitlige risici for at opnå et abnormt højt afkast fra et “væddemål”, der typisk har to udfald. I denne definition ligger også, at det er muligt bevidst at spekulere, men dette har som nævnt intet med investering at gøre.

Ovenstående leder os hen til en definition af investering. Investering omfatter, efter min bedste overbevisning, allokering af kapital baseret på analyse af fakta, hvor der søges et tilfredsstillende langsigtet afkast under påtagelse af gennemsnitlig eller undergennemsnitlig risici.

Denne definition kan suppleres med, hvad investering er og ikke er:

 • Investering handler ikke om at blive rig hurtigt, men istedet om at undgå tab
 • Investering handler ikke om at sammenligne sig med andre
 • Investering handler ikke om at gamble eller jagte den hurtige gevinst
 • Investering handler ikke om at time markedet, forudse markedet eller at slå markedet
 • Investering handler om at opnå et tilfredsstillende langsigtet afkast baseret på dine mål
 • Investering handler om viden, følelseskontrol og tålmodighed
 • Investering handler om forretningsforståelse
 • Investering handler om at betale mindre for virksomheden end den er værd
 • Investering handler om at undgå permanente tab
 • Investering handler om ydmyghed og respekt for markedet
 • Investering handler om at have modet til at træffe den rationelle beslutning, når markedet er irrationelt

Jeg håber dette indlæg har givet indblik i, hvad jeg anser for værende investering. Tilføj gerne flere punkter i kommentarerne nedenfor, da begrebet kan have forskellig betydning for den individuelle investor.

4 kommentarer til “Investering versus spekulation

 1. Hej Kristian

  Jeg har investeret i aktier for frie midler i ca. et halvt år. Jeg har fjumret alvorligt rundt, men vil alligevel betragte det som gode lærepenge, da jeg efterhånden føler jeg har fundet min vej. Value vejen!

  Jeg synes det er rigtig godt, at der findes websteder som dit, der har til formål at informere og forhåbentligt inspirere den enkelte privatinvestor til fornuftig investering. Så tak for det.

  Som supplement til denne artikel om investering vs. spekulation vil jeg således gerne tilføje aspektet omkring begrebet ‘intelligent’. Taget ud af The Intelligent Investor handler investering ikke om at have en høj IQ. Man behøver således ikke være klassisk klog for at investere fornuftigt. Således er det heller ikke nogen undskyldning for at gamble, at man ikke føler sig lærd…

  • Hej Jonas,

   Tak for din kommentar! Jeg er glad for, at du nyder at læse med.
   Jeg er helt enig i din betragtning, hvad angår investering og en høj IQ. Det er korrekt, at intelligent investering ikke omhandler ens IQ men snarere evnen til at tage rationelle beslutninger på et oplyst grundlag. Mange legendariske value investorer har aldrig taget en universitetsuddannelse eller arbejdet for et kendt firma på Wall Street (nok godt det samme). Til gengæld synes de alle at have et fælles træk; de læser dagligt og udvider deres tankegang med nye fagområder, der ikke omhandler investering. Særligt Charlie Munger har fremhævet fordelene ved at skabe et “latticework of mental models”, hvor andre fagområders nøgleteorier bliver inddraget i investeringsdisciplinen.

   Ha’ en god dag,
   – Kristian

Skriv et svar

%d bloggers like this: